Ekspres do kawy to urządzenie z pewnością dla smakoszy kawy. Ale nie tylko – każdy, kto choć raz spróbował kawy z domowego ekspresu, doceni jej łagodny aromat i pyszny smak tak różny od kawy rozpuszczalnej. Jaki ekspres wybrać i na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?
- Ekspres do kawy – dlaczego warto?
- Jak działa ekspres do kawy?
- Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy?
Ekspres do kawy – dlaczego warto?
Smak kawy takiej, jak w kawiarni, ale dostępny w każdej chwili, bez wychodzenia z domu – to chyba główny argument przemawiający za kupnem tego urządzenia. Ale nie jedyny! Z pewnością ekspres do kawy przyda się nie tylko do codziennego użytkowania, ale także na specjalne okazje, gdy przyjmujemy gości. Domowe przyjęcie z kawą z ekspresu i kawałkiem ciasta z pewnością nabiera rumieńców.
Ponadto najnowsze badania dowodzą, że picie kawy wcale nie jest niezdrowe. Wprost przeciwnie, jedna lub dwie filiżanki kawy dziennie wpływają pozytywnie na naszą pamięć, koncentrację, układ trawienny czy metabolizm. Przy regularnym piciu tego napoju zmniejszamy też prawdopodobieństwo zapadnięcie na groźne choroby. Zakup ekspresu do kawy może w nas wyrobić nawyk picia tego napoju codziennie, choć oczywiście należy pamiętać, że nie wolno pić go za dużo (300 mg kofeiny w ciągu dnia uznawane jest za bezpieczną ilość).
Jak działa ekspres do kawy?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów. Dwa podstawowe rodzaje to ekspresy przelewowe oraz ciśnieniowe.
W ekspresie przelewowym mamy możliwość zrobienia tylko kawy czarnej. Musimy zakupić kawę uprzednio zmieloną, by móc go używać. W ekspresie takim umieszczamy też filtr, a następnie wsypujemy proszek i wlewamy wodę do osobnego zbiornika. Po włączeniu ekspresu woda się nagrzewa, a następnie napój spływa w dół do szklanego pojemnika (fusy pozostają w filtrze). Kawa z ekspresu przelewowego nie wszystkim smakuje, ale jest to opcja tania i bardzo łatwa w obsłudze, a przede wszystkim ma możliwość zaparzenia od razu całego dzbanka kawy, a nie pojedynczej filiżanki.
Zasada działania ekspresu ciśnieniowego polega na przepuszczeniu przez ziarna gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. W tym przypadku możemy robić różne rodzaje kaw: espresso, latte, cappuccino i wiele, wiele więcej. Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na: ekspresy kolbowe (w których trzeba za każdym razem zamieszczać specjalną “kolbę” z ubitą kawą), automatyczne (droższe, ale łatwiejsze w obsłudze) i kapsułkowe (które są bardzo łatwe w obsłudze i dość tanie, ale wymagają dokupowania specjalnych kapsułek stworzonych przez producenta).
Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy?
Wybierając ekspres do kawy, zwróćmy uwagę na:
- Moc: od niej zależy, jak szybko ekspres przygotuje kawę. Standardem jest wartość powyżej 1000W, jeśli jednak zależy nam na tym, by rano jak najszybciej dostać pyszną kawę w swoje ręce, celujmy w urządzenia o mocy około 1300-1500W.
- Jednorazowa ilość filiżanek kawy – w przypadku urządzeń przelewowych zwróćmy uwagę na wielkość dzbanka (może być to od 0,5 do nawet 2 litrów). W przypadku ekspresów ciśnieniowych warto sprawdzić, ile porcji kawy możemy przygotować naraz.
- Ciśnienie – dotyczy oczywiście tylko ekspresów ciśnieniowych. Wartość ta wyrażona jest w barach i od niej zależy, jaką kawę będziemy mogli przygotować w danym urządzeniu. Uważa się, że najlepsze ekspresy ciśnieniowe mają powyżej 12 barów.
- System spieniania mleka – w przypadku droższych urządzeń ciśnieniowych możemy liczyć na automatyczne spienianie. W przypadku tańszych ekspres będzie wyposażony tylko w dyszę ciśnieniową, a trudnej sztuki spieniania mleka będziemy musieli się nauczyć sami.
Najnowsze komentarze