
Co jest lepszego niż pyszne ciasto w dniu ślubu? Oczywiście, to aby znów cieszyć się tym słodkim świętem w pierwszą rocznicę ślubu! Ale każdy, kto ma zamrażarkę, wie, że prawidłowe przechowywanie żywności do spożycia przez cały rok jest nieco bardziej skomplikowane niż wrzucenie kilku plasterków do plastikowej torby.
Zaplanuj to!
Dobrą rzeczą jest trochę zaawansowane planowanie i pewne celowe wybory sprawią, że proces będzie całkowicie łatwy. Oczywiście, zamrożenie górnej warstwy tortu weselnego jest bardziej związane z tradycją niż kęs ciasta, który smakuje równie dobrze, jak w dniu ślubu (dlatego wielu piekarzy oferuje małe rocznicowe ciasta, które można kupić, świeżo upieczone, kiedy nadchodzi czas).
Jak utrzymać dobry smak ciasta na długo?
Zdecyduj, czy oszczędzasz najwyższy poziom
Poinformuj swojego piekarza podczas degustacji ciasta i konsultacji, czy planujesz podać lub zostawić najwyższy poziom. Dlaczego? Jeśli zdecydujesz się zostawić dla siebie ten najwyższy poziom, upewnij się, że niższe poziomy będą miały wystarczającą liczbę plasterków, aby obsłużyć wszystkich gości.
Nie martw się o projekt
Na szczęście zarówno kremówka, jak i krem maślany dobrze się zamrażają, więc nie musisz rezygnować z projektowania różnych wzorów. Wybierz ulubiony projekt ciasta, a następnie poproś firmę cateringową, aby odpowiednio zapakował tort do domu.
Podczas gdy zarówno krem maślany, jak i kremówka dobrze trzymają się w zamrażarce podobnie jak większość smaków ciast, nie wszystkie nadzienia są równe. Lukier z serka śmietankowego i ganache szybko wysychają, co nie wróży dobrze aby trzymać go przez rok w zamrażarce. Pamiętaj o tym, jeśli oferujesz kilka kombinacji smaków ciasta, dzięki czemu możesz upewnić się, że najwyższy poziom przetrwa próbę czasu – dosłownie.
Zamrażaj i rozmrażaj poprawnie
Po zabraniu ciasta do domu zawiń go w wiele warstw plastikowego opakowania, a następnie włóż do ciasnej tektury falistej, aby ciasto się nie zmiażdżyło. Ale to nie wystarczy! Plastikowa opakowanie pomoże utrzymać wilgotność ciasta i zwalczy zapachy zamrażarki. Wyjmij ciasto z zamrażarki na dzień przed rocznicą i włóż do lodówki na 24 godziny, aby się rozmroziło. Następnie umieść go na blacie na godzinę, aby mógł osiągnąć temperaturę pokojową na czas.
Torty weselne są zazwyczaj tworzone z dużym zaangażowaniem według osobistych projektów i upodobań dlatego czasem warto zachować pewien fragment na moment celebrowania tylko we dwoje.
Więcej na bue bue .pl
Najnowsze komentarze